Suna acumContact

Ciorbă Rădăuţeană

Cel mai celebru produs al maestrului Cornelia Dumitrescu, bucătarul șef al Restaurantului Național, aflat în meniul a numeroase restaurante cu specific românesc din țară și străinătate, i-a adus creatoarei diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Rădăuți.

 

 

“A fost realizată la data de 14 februarie 1982, pe baza unei reţete proprii (aflată in reţetarul oficial al O.J.T. Suceava de la data respectivă). Ideea ei a venit de la faptul că pe atunci ciorba de burtă era aproape interzisă, fiind considerată „decadentă”, iar materie primă pentru a o prepara se găsea foarte greu.

Aşa că ne-am gândit la o adaptare personală, acceptabilă pentru acele vremuri, o rețetă bună chiar şi pentru copii. Carnea de pui încă se găsea, turiştii străini şi chiar români veneau în zonă în număr destul de mare, iar oficialii aveau interes să fie primiți cât mai bine, astfel încât puteam promova, pe lângă alte produse realizate după reţete proprii, cum ar fi sărmăluţele cu urdă sau antricotul rădăuțean, o bucătărie locală. Pentru că Restaurantul Nordic era pe vremea aceea reprezentativ pentru orașul Rădăuți, atributul rădăuțean(ă) era dat rețetelor noi create aici.

Aşa a apărut Ciorba rădăuţeană care s-a bucurat destul de repede de o mare popularitate, chiar dacă atunci se servea doar la Rădăuţi, chiar şi în cadrul O.J.T. Suceava celelalte restaurante din rețea nu au preluat-o, deși exista un rețetar comun, deoarece se obişnuia, ca şi azi, ca restaurantele să aibă produse proprii sau specialătăţi ale „casei” sau ale „bucătarului”.

După 1989 reţeta a devenit tot mai populară şi răspândită. Deoarece conţine o denumire geografică, legislaţia noastră n-a permis omologarea. Mă bucur însă că şi-a păstrat denumirea, oriunde se serveşte în ţară sau peste hotare (căci rădăuțenii au luat-o cu ei oriunde au plecat), devenind astfel un adevărat brand al oraşului nostru. Până la urmă acesta a fost şi scopul: de a promova şi astfel o zonă turistică unică ce are şi o bucătărie originală.

Maestru în arta culinară,
Cornelia Dumitrescu

Creatoarea Ciorbei Rădăuţene

Cu o experiență de peste 45 de ani în domeniul alimentației publice și turismului, maestrul bucătar Cornelia Dumitrescu reprezintă garanția calității produselor de la Restaurantul Național . De-a lungul timpului, din 1968 când a devenit bucătar, apoi bucătar șef al Restaurantului Nordic, până azi când este managerul Restaurantului Național, a participat la numeroase expoziții culinare, stagii de perfecționare în țară și străinatate, a creat rețete originale, devenind un nume pentru turismul local.

 

Distincţii obţinute
26 aprilie 1980 Maestru în arta culinară 
Pentru înaltă calificare profesională şi contribuţie deosebită la pregătirea şi specializarea cadrelor
din alimentaţia publică,
Acordat de Ministerul Comerţului Interior, pe temeiul Art. 4 din Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 13/1962
25 noiembrie 1978 Locul I la Concursul profesional Cel mai bun bucătar – cofetar – patiser şi ospătar , faza interjudeţeană
1981 Diplomă de onoare – Fruntaş în întrecere, locul II
14 – 24 aprilie 2007  

Diplomă de excelenţă
Pentru preocuparea susţinută privind calificarea şi perfecţionarea personalului, contribuţia la creşterea calităţii serviciilor turistice şi atingerea standardelor europene de performanţă
Acordat de Centrul de Învăţământ şi Cercetare în Turism, I.P.I. Bucovina

Cetățean de onoare al municipiului Rădăuți
 
Stagii de perfecţionare
1970, Sinaia Stagiu de perfecţionare cu  Maestrul bucătar francez Paul Roulet ( 6 luni)
1974, GÖRLITZ, R.D. Germană Schimb de experienţă – detaşare în interes de serviciu (6 luni)
1978, Atena, Grecia Detaşare în interes de serviciu la restaurant cu specific românesc (2 luni), împreună cu o orchestră condusă de Paraschiv Oprea
TOP